nordijska mitologija Dablin 2

Vikinška kolonija u Dablinu starija nego što se mislilo

Radiokarbonsko datiranje, koje meri starost organskih materija na osnovu količine radioaktivnog karbona 14 koji one sadrže, najčešće daje raspon verovatnih datuma u trenutku smrti jedinke. Što je materijal stariji, to je raspon veći. U slučaju četiri mladića ekshumiranih ispod ulice South Great George u Dablinu, Simpson kaže da je verovatnoća da su oni umrli između 670. i 880. godine 95%, dok je verovatnoća da su umrli između 690. i 790. godine – 68%. Ukupno gledano, celokupan raspon pokriva period pre prve dokumentovane vikinške kolonije (795. godina). Treći mladić je živeo nešto duže: verovatnoća da je umro između 689. i 882. godine je 95%, dok je verovatnoća da je umro između 771. i 851. godine 68%.

nordijska mitologija Godlen Lane Excavation

Simpson kaže da je očekivala drugačije rezultate datiranja. „Ovi datumi su preuranjeni i teško ih je uskladiti sa istorijskim i arheološkim izvorima.”

Zemni ostaci četvrtog mladića su najbolje očuvani. On je bio snažna osoba u poznoj adolescenciji ili u ranim dvadesetim godinama. Bio je visok 173 cm i imao mišićav torzo i ruke – posledica napornog veslanja. Njegove kosti ukazuju na to da je podizao teške predmete od detinjstva. Za razliku od preostale trojice mladića, on nije sahranjen sa oružjem. Sa još jednim mladićem je delio urođen deformitet donjeg dela kičme, što bi moglo ukazivati na to da su bili u srodstvu. Radiokarbonsko datiranje nalazi da je ovaj mladić umro između 786. i 955. godine (95%).

2005. godine, O’Donovan je otkrio dve vikinške humke ispod ulice Golden Lane u Dablinu. Radiokarbonsko datiranje je pokazalo slične rezultate i za njih: naime, verovatnoća da su oni umrli između 678. i 870. godine je 94%. Jedno od tela je starija žena, što ukazuje na to da su vikinške porodice (siguran znak da je na nekom mestu postojala kolonija) bile normalna stvar u Dablinu pre nego što to srednjevekovni tekstovi tvrde, a možda čak i pre uspostavljanja longporta.

U nezavisnom istraživanju koje je obuhvatilo iskopavanja u ulici Ship Street Great (nekoliko blokova dalje), Simpson je pronašla još jedno telo za koje je radiokarbonsko datiranje pokazalo da je smrt nastupila između 680. i 775. godine (68%) – opet pre perioda za koji istorijski izvori tvrde da su Vikinzi naseljavali Irsku. „Znamo da su Vikinzi počeli da ostaju u Irskoj 841. godine. Ali ova najnovija otkrića pokazuju ranije datume, kada Vikinzi ne bi trebalo da su bili tu”, kaže Džonson.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on StumbleUponShare on LinkedInShare on Reddit