Einar Selvik nordijska mitologija

Vikinški centar Jorvika planira veliki online vikinški festival za 15. februar

Arheološko udruženje Jorka planira da organizuje veliki online vikinški festival 15. februara. Naime, tradicionalni godišnji šestodnevni vikinški festival ovog udruženja otkazan je zbog pandemije. Umesto toga, ove godine će posetioci iz celog sveta moći da prisustvuju virtuelnim turama Vikinškog centra Jorvika.

Garet Henri iz ovog udruženja kaže da je nemoguće zameniti festival koji se održava poslednjih 35 godina, ali da će uprkos tome virtuelni posetioci moći da uživaju u „najambicioznijem do sada” live streamu serije događaja koji će se održati u Vikinškom centru Jorvika.

Henri dodaje da većina online događaja ovog tipa podrazumeva statične kamere sa prikazom od 360 stepeni i fiksne lokacije koje posetioci mogu da „posete”. Međutim, vikinški festival se zasniva na inovativnom konceptu. Po rečima Henrija, „u saradnji sa lokalnom kompanijom Vidaveo, udruženje radi na jedinstvenom prikazu vikinškog Jorka. Koristeći mobilni telefon ili tablet, posetiocima će biti omogućeno da se pridruže „vremenskim kapsulama” sa lokalnim vikinškim vodičem Fastulfom i dožive autentične zvuke i prizore  Kopergejta iz X veka. Jedina stvar koju ne možemo da dočaramo su zvuci.”

Ovogodišnja tema je bazirana na konceptu þinga. U program je uključeno i gostovanje popularnih autora knjiga za decu Kreside Kauel, Frančeske Simon, Hilari Robinson, Dejvida Mekfejla, Roberta Dž. Harisa i Pola Tilerija IV koji će čitati odlomke iz svojih knjiga na temu vikinga.

„Dva najveća događaja za prikupljanje sredstava (fundraiser) su Veče sa Ejnarom Selvikom [frontmenom Wardrune], koji je postao svetska atrakcija, i Veče degustacije medovače u saradnji sa Lancashire Mead Company, gde će učesnici moći da poruče uzorke medovače koja će im biti dostavljena na kućnu adresu, a potom i dobiju ekspertsko vođenje kroz proces pripreme medovače.”

Karte se mogu kupiti ovde.