Njerd

Njerd [Njörðr] stanuje na mestu koje se zove Nóatún i odatle upravlja vetrom i kroti more, buru i vatru. Njega treba prizivati za vreme plovidbe po moru i za vreme lova. Toliko je bogat i imućan da, ako hoće, svakome može podariti zemlju i pokretnu imovinu, pa ga i stoga treba prizivati. Njerd ne potiče iz roda Asa, nego je odrastao u Vanahejmu [Vanaheimr]. Vani su ga poslali bogovima kao taoca, a zauzvrat su dobili Asa koji se zove Heni. Tako je potvrđen mir između bogova i Vana, posle prvog rata koji je izbio u svetu.

 Njörd's desire of the Sea by W.G. Collingwood

Njerd je dobio za ženu Skadi [Skaði], kćer diva Tjazija. Ona je htela da zadrži stanište svog oca koje leži na planini Trimhejm; Njerd je, međutim, želeo da boravi kraj mora. Sporazumeli su se da će provoditi devet noći u Trimhejmu, pa tri noći u Nóatúnu. Ali, kada se Njerd iz planine vratio u Nóatún, rekao je:

„Ne volim bregove, boravih u njima malo tek devet noći; slađi mi je poj labudova nego zavijanje divljih vukova.“

A Skadi je uzvratila:

„Na obali mora rasteruje mi san gadno graktanje ptičurina; svakog jutra budi me povratak galebova.“

Skadi se zato vratila u planine i opet nastanila u Trimhejmu; mnogo trči na krpljama za sneg i lovi divljač lukom. Zato je nazivaju i boginjom krplji za sneg. A pesnik peva:

„Poznajem Trimhejm, gde stanovaše Tjazi, strašno snažan div. Ali sada staništem oca vlada Skadi, sjajna nevesta boga Njerda.

Napomena: Milan V. Dimić navodi da je Njerd bio od roda Asa, što je ovde izbačeno, jer je netačno. Njerd i njegova deca Frej i Freja su od roda Vana.

Preuzeto iz knjige „Predanja starih Germana“, koju je priredio Milan V. Dimić.

Nordijska mitologija
error: Zaštićen sadržaj