Objavljen datum isplovljavanja drakara Harald Hårfagre

Danas je konačno objavljen datum isplovljavanja najvećeg vikinškog broda konstruisanog u moderno doba – drakara Harald Hårfagre (izgovor: Horfagre). Brod je dobio ime po prvom kralju Norveške, Haraldu Lepokosom, inače sinu Halfdana Crnog [Halfdanr Svarti]. Drakar je konstruisan u blizini Haraldovog istorijskog prebivališta Avaldsnes (danas u opštini Karmøy, okrug Rogaland, Norveška).

O projektu Draken Harald Hårfagre

Projekat je počeo izradom studije izvodljivosti 2008. godine. Tokom naredne dve godine, radilo se na prikupljanju arheološkog materijala, izradi maketa i kompjuterskoj simulaciji projekta. Konstruisanje broda je trajalo od 2010. do 2012. godine. Od juna do septembra 2012. godine, radilo se na eksperimentalnoj plovidbi, isprobavanju vesala i testiranju opterećenja broda. Od maja do oktobra 2013. godine, drakar Harald Hårfagre je pušten u eksperimentalnu plovidbu duž norveške obale. Kako je danas najavljeno, brod će isploviti iz Haugesunda 30. juna, a povratak je planiran za 22. avgust. Još uvek se ne zna gde će se tačno drakar zaputiti, ali, kako se navodi, izvesno je da je u pitanju evropski grad. Koordinatori projekta će naknadno obavestiti javnost o kalendaru plovidbe, koji unekoliko zavisi i od vremenskih uslova.

Učesnici projekta su danas objavili zvaničan poziv za volontere koji žele da zaplove drakarom Harald Hårfagre, a dodatne informacije su dostupne ovde.

30. 5. 2014. je objavljen deo rute drakara Harald Hårfagre:

– Od 30. juna do 18. jula: put iz Haugesunda do Liverpula
– Od 2. do 18. avgusta: povratak iz Liverpula do Haugesunda
– Drakar će se zaustaviti i na ostrvu Men (The Isle of Man)
– Brod će u međuvremenu biti usidren u Liverpulu

Zvaničan website projekta
Zvanična Facebook strana projekta
Galerija slika

Nordijska mitologija
error: Zaštićen sadržaj