U Velsu otkrivena kolekcija blaga iz doba Knuta Velikog

Kolekcija srebrnih novčića i metalnih poluga koja je otkrivena nadomak Kaernarfona (Vels) u martu juče je zvanično proglašena za nacionalno blago.

nordijska mitologija Kaernarfon 3

Kolekciju je otkrio izvesni Volter Henks iz Lanllifnija (Vels) uz pomoć detektora metala, a sadrži novčiće i poluge koje datiraju iz vremena Knuta Velikog (995. –1035.), kao i četrnaest srebrnih novčića koji su izrađeni u Dablinu tokom vladavine Sihtrika Anlafsona. Osam novčiča datira iz 995. godine, dok se za preostalih šest veruje da su izrađeni 1018. godine.

nordijska mitologija Kaernarfon 2

Stručnjaci veruju da je kolekcija planski zakopana između 1020. i 1030. godine ili kako bi se sačuvalo srebro, ili kao deo pogrebnog rituala.

nordijska mitologija Kaernarfon

Portparol Nacionalnog muzeja u Velsu juče nije mogao da potvrdi vrednost kolekcije, ali je naveo da muzej želi da je otkupi koristeći državne fondove za zaštitu kulturne baštine. U saopštenju muzeja se navodi da će kolekcija biti poslata u Britanski muzej na čuvanje do daljnjeg. Komitet za procenu vrednosti će potom dati svoju zvaničnu procenu i preporuku. U ovakvim situacijama, ukupna suma otkupa se najčešće deli na ravne časti između vlasnika zemljišta na kome je kolekcija pronađena i pronačazača blaga.

Priredila: Ulmawen