Nordijska mitologija Skailvoigh

Arheološka istraživanja su sve bliže velikog otkrića – vikinške prestonice na Šetlandu.

Naime, projekat Skailvej [Skailvoigh] na kome arheolozi rade još od maja iznedrio je otkriće od „neverovatnog značaja”.

Nordijska mitologija Skailvoigh

Kristijan Lejt traga za drevnom vikinškom prestonicom još od prošle godine, kada je otkrio pet kružnih struktura kuća i dvadeset šest zemnih ostataka dok je prekopavao baštu. Do maja ove godine, Lejt je uspeo da prikupi preko 20 hiljada funti u donacijama od kojih je finansirao projekat arheologa sa Orknejskih ostrva (ORCA). Arheolozi od maja 2021. godine vrše geofizička istraživanja zemlje na potezu od puta Mil Brae [Mill Brae] do Lejtove kuće u Gornjem Skaloveju.

Nordijska mitologija Skailvoigh brusilica

Prve faze ispitivanja nisu bile uspešne. Ipak, poslednjeg dana istraživanja arheolozi su otkrili strukturu za koju smatraju da bi mogla biti deo drevne naseobine. Iako pun izveštaj ORCE još uvek nije objavljen, Lejt kaže da naseobina ima najmanje 4 hiljade kvadratnih metara i da teren nije oštećen modernom gradnjom i kasnijim srednjevekovnim humkama.

Arheolozi su do sada na lokalitetu otkrili još i dve brusilice od crvenog peščara (na slici) koje odgovaraju sličnom otkriću iz 1990. godine i koje su datirane na negde između 750. i 1000. godine – dakle, na period Vikinškog doba.

Lejt namerava da osnuje kompaniju kako bi aplicirao za vladina sredstva, a kako bi projekat bio nastavljen.

By Ulmawen

Nordijska mitologija
error: Zaštićen sadržaj