Ul

Ul [Ullr] je sin boginje Sif i Torov posinak. Ne zna se ko mu je otac, ali se pretpostavlja da je od roda jutuna, jer Ul voli zimu, te se često sanka ili skija kad prilike to dopuštaju. On je takođe i odličan lovac; često bi jurio divljač po ciči zimi koja mu ni najmanje ne smeta, jer Ul je uvek obučen u debela krzna.

Ullr

Ul se smatra za boga lova, a kako je odličan strelac, često se predstavlja sa tobolcem punim strela i velikim lukom od tisovine, koja je, inače, njegovo omiljeno drvo. Ulovo prebivalište zove se Idalir [Ýdalir], što u prevodu znači dolina tisovine.

Sudeći po etimologiji imena (Ullr=slava) i još nekim odrednicama, Ul je verovatno bio jedan od glavnih bogova iz starijih vremena. Što se tiče izvora iz vikinškog doba, Ul se pominje retko, a njegovi atributi su vezani za streličarstvo i, u novije vreme, zimu.

Naravno, sve gorenavedeno je dovelo do nastanka brojnih teorija i spekulacija. Smatra se, tako, da je Ul blizak boginji Skadi, kako zbog svog običaja da se skija, tako i zbog činjenice da se najveći broj toponima sa Ulovim imenom nalazi u Švedskoj, baš kao što je slučaj i sa ovom boginjom.

Kult Ula u moderno doba

Kako to obično biva sa popularnom kulturom, Ul je danas popularniji nego što je, čini se, bio u vikinško doba. Naime, u moderno doba se Ul poistovećuje sa bogom zime. Ova je interpretacija prvo postala popularna u severnoj Evropi, a danas se diljem Sjedinjenih Država organizuju raznorazne skijaške manifestacije pod Ulovim imenom. Tako se, na primer, u Brekenridžu, Kolorado, svake godine održava the Ullr Fest, a u Juti se pale sanke i skije u Ulovo ime.

Priredila: Ulmawen

Nordijska mitologija
error: Zaštićen sadržaj