Istraživanje lokaliteta kod Hastingsa počinje 2015. godine

Za 2015. godinu se planira arheološko istraživanje lokaliteta kod Hastingsa, na kome se 1066. godine odigrala presudna bitka kojom se okončalo Vikinško doba. Kako se kod Hastingsa svake godine održavaju bitke u čast ovog znamenitog događaja, arheolozi su zabrinuti da bi ove aktivnosti mogle da oštete lokalitet. Jedan od vodećih svetskih arheologa, Dr. Glen Ford sa Univerziteta u Hadersfildu, planira projekat koji bi na svetlost dana izneo sve artefakte koji su istrajali od 1066. godine do današnjih dana.

Naime, na proleće 2015. godine, na lokalitet kod Hastingsa će biti dopremljena mašinerija koja će ukloniti gornje slojeve tla, kao i artefakte koji datiraju iz kasnijeg perioda. Akcenat će biti samo na bici kod Hastingsa. Dr. Ford veruje da se bitka odigrala upravo na mestu koje se danas smatra tradicionalnim poprištem – teza oko koje istoričari vode burne debate.

,,Nema razloga da verujem da ova teza nije tačna”, rekao je Ford. ,,Nikada, pak, neću reći da ne postoje druge mogućnosti, ali sva moja dosadašnja otkrića na lokalitetu kod Hastingsa ukazuju na to da se odsudna bitka odigrala upravo ovde. Ali, sada smo suočeni sa izazovom da otkrijemo šta bi se sve moglo nalaziti ispod zemlje, pre nego što se svi potencijalni artefakti iz bitke kod Hastingsa izmešaju sa onima iz modernih aktivnosti koje se ovde svake godine odigravaju. A da li je išta preživelo zub vremena, ostaje tek da se vidi”, rekao je Ford.

Kako izgledaju moderne bitke u čast one kod Hastingsa možete pogledati u videu ispod.

Izvor: medievalists.net

 

Nordijska mitologija
error: Zaštićen sadržaj