Nordijska mitologija: izvori

Nordijska mitologija Predanja starih Germana 2

Nordijska mitologija: primarni izvori

Osnovni izvori za proučavanje nordijske mitologije su Pesmarica Eda, Prozna Eda i Tacitova Germanija. Ove tri knjige dostupne su besplatno online na engleskom jeziku. Germanija je prevedena i na srpskohrvatski jezik (Beograd: Rad, biblioteka Reč i misao, 1969). U pitanju je antikvarna knjiga koju besplatno možete preuzeti sa sajta Antikvarne knjige.

Nordijska mitologija Tacit Germanija                            Nordijska mitologija Stara Eda

Pesmaricu Edu i Proznu Edu možete pročitati na engleskom jeziku ovde i ovde. 2011. godine izdata je Stara Eda na srpskom jeziku (prevod Aleksandre Bajić i Vesne Kakaševski). Izdavač je Pešić i sinovi.

Snorijeva Heimskringla (Hronika norveških kraljeva) je takođe prevedena na engleski jezik. Kao antikvarno izdanje, dostupna je besplatno na Projektu Gutenberg. Možete je čitati ovde.

Ono što je bitno napomenuti za Snorijeva dela (Ede i Heimskringla) je da su pisana po primanju hrišćanstva, stoga izvorima valja pristupiti oprezno. Sȃm Snori bio je hrišćanin.

Nadalje, Islandska Konungsbók (Codex Regius) je, takođe, izvor od izuzetnog značaja. Nažalost, nikada nije prevođena u celini (delo nije kompletno), ali se odlomci mogu pronaći u drugim izvorima.

Nordijska mitologija Predanja starih Germana                   Nordijska mitologija Predanja starih Germana 2

Lep sažetak Eda na srpskom jeziku priredio je Milan V. Dimić u svojoj knjizi Predanja starih Germana (Beograd: Narodna knjiga, biblioteka Knjiga za svakoga, 1964). U pitanju je antikvarno izdanje. Reprint je urađen 2006; izdavač je Utopija.

Nordijska mitologija: sekundarni izvori

Što se tiče sekundarnih izvora, njih je mnogo, i uglavnom su u pitanju sage. Prevedene su Saga o Njalu (ur. Slobodan Galogaža, Beograd: Nolit, 1967) i Saga o Nibelunzima (ur. Tomislav Laban, Zagreb: Znanje, 1974). U srpskom prevodu izdata je Pesma o Nibelunzima (Beograd: Srpska književna zadruga, 2010).

Nordijska mitologija Pesma o Nibelunzima                 Nordijska mitologija Saga o Nibelunzima

Postoji još i autorsko izdanje Skandinavskih mitova (Beograd: Tibor Živković (autorsko izdanje), 1988). Sa izuzetkom Pesme o Nibelunzima, sva izdanja su antikvarna i teško ih je naći u prodaji.

Nordijska mitologija Skandinavski mitovi

Veliki broj saga na engleskom jeziku može se pronaći online (recimo, ovde, kao i na sajtu Sacred Texts), a još veći broj njih nije prevođen.

Nordijska mitologija
error: Zaštićen sadržaj