Odakle početi?

Zarad lakšeg snalaženja, na sajtu Nordijska Mitologija trenutno praktikujemo sledeću politiku: priče iz Edda objavljuju se u formi članaka, a tekstovi o nordijskom panteonu i kosmogoniji su sortirani kao strane. Za lakšu navigaciju u slučaju članaka, korisnici mogu da koriste integrisane strelice na levoj i desnoj strani ekrana (levi klik miša). Strane su izlistane u desnom meniju i sortirane su u dve kategorije: nordijska kosmogonija i nordijski panteon.

Ukoliko vam je nordijska mitologija potpuna nepoznanica, a radi ste da to više ne bude, zarad lakšeg razumevanja tematike, preporučujemo da prvo pročitate  tekstove o nordijskoj kosmogoniji i panteonu:

Stvaranje sveta thumb Stvaranje sveta: Kako je nastao prvi svet od zjapećeg ponora  Ginungagap, vatre Muspelheima i inja Niflheima, i kako je Odin od Imirovog tela stvorio ostale svetove Igdrasila.

Igdrasil thumbDevet svetova Igdrasila: Drvo sveta Igdrasil zauzima centralno mesto u nordijskoj kosmogoniji. Igdrasil objedinjuje devet svetova u kojima žive Bogovi (Asiri i Vaniri), ljudi, jutuni (džinovi), patuljci i vilenjaci.

Gulvejg THUMB Kako je Gulvejg donela zlu kob u Asgard: Veštica Gulvejg imala je ključnu ulogu u svim nesrećama koje su zadesile Bogove. Zbog njenog volšebništva došlo je i do prvog rata između Bogova.

Rat Asira i Vanira thumbRat Asira i Vanira: Po postanku sveta, prvi događaj koji se pominje u nordijskoj mitologiji je rat Asira i Vanira. Asiri (ili Asi) su nordijska božanstva koja žive u Asgardu, a njihova se moć ogleda u njihovoj snazi i umeću ratovanja. Vaniri (ili Vani) su božanstva koja žive u Vanaheimu, i njihova se moć ogleda prevashodno u proricanju i mudrosti.

Nordijski panteon thumbNordijski panteon: Kada govorimo o nordijskom panteonu, najčešće podrazumevamo Asire (Ase). Samo nekoliko božanstava pripadaju Vanirima (Vanima) i to, po pravilu, onih koji su došli u Asgard posle rata Asira i Vanira.

Nordijska mitologija
error: Zaštićen sadržaj