Nordijska mitologija Sagastad

Fondacija Sagastad i Sagastad Drift AS potpisali su ugovor o izgradnji naučnog centra Sagastad i replike vikinškog broda Miklebust (Myklebust). Izgradnja replike započeće ove godine.

Nordijska mitologija Sagastad

Miklebust je najveći do sada otkriveni vikinški brod – veći je i od broda Useberg (Oseberg) i Gokstad. Pronađen je u humci  Rundehogjen u Nurfjurdejdu (Nordfjordeid, Norveška). Dugačak je 30 metara, širok – 6, a visok – 5.5 metara. Pretpostavlja se da je pripadao nekom uglednom vikingu, a neki istoričari čak smatraju da je u pitanju kralj Audbjorn koga je ubio Harald Hárfagri (Harald Lepokosi) 876. godine u drugoj bici kod Solskjela. Miklebust je, smatra se, bio dugačak 25 do 30 metara i širok oko 6 i po metara. Verovatno je imao po 22 štita na oba boka – ukupno 44 vesala. Pripada tipu broda Useberg.

Nordijska mitologija Miklebust

Humke Miklebust nalaze se na 300 metara udaljenosti od Sagastada. Najveća od ukupno 5 očuvanih humki je Rundehogjen, koja počiva nadomak fjorda. Originalno je humka bila dugačka preko 30 metara, a visoka – 4 metra. Miklebust je 1874. godine otkrio arheolog Anders Lund Lorange. Druga po veličini humka je Skjoratipen (Skjoratippen), koja je otkrivena 1902. godine.

Naučni centar Sagastad u kome će biti izložena replika broda Miklebust biće otvoren u proleće 2019. godine.

Priredila: Ulmawen

By Ulmawen

Nordijska mitologija
error: Zaštićen sadržaj