Nordijska mitologija Birka

Analiza DNK-a zemnih ostataka vikinškog ratnika sahranjenog u Birci, Švedska, potvrdila je da je u pitanju žena. Humku je krajem XIX veka pronašao švedski arheolog Jalmar Stolpe, a do sada je smatrano da je ratnik bio muškarac, budući sahranjen sa oružjem, konjima i drugim vojnim inventarom.

,,Zapravo je u pitanju žena, stara preko 30 godina i poprilično visoka – oko 170 santimetara“, kaže Šarlota Hedenstjerna-Jonson, arheolog pri Univerzitetu Upsale.

,,Pored komplentne vojne opreme sahranjene sa njom (mač, sekira, koplje, strele za probijanje oklopa, borbeni nož i dva konja), u ratničinom krilu je pronađena i tabelarna strateška igra, na osnovu čega se da zaključiti da je ona bila bitan vojni vođa. Najverovatnije je planirala i vodila napade“, dodaje Hedenstjerna-Jonson.

Humku, koju Hedenstjerna-Jonson opisuje kao ,,ultimativni ratnički vikinški grob“, otkrio je Stolpe krajem XIX veka. Nekoliko godina kasnije, Ana Šelstrem, osteologista pri Univerzitetu Stokholma, ispitivala je zemne ostatke u vezi sa drugim projektom, kada je primetila da se nešto ne poklapa. Jagodice su bile manje izražene nego kod muškaraca, a kukovi tipično ženski. Čitava dva veka kasnije, analiza DNK pokazala je da je Šelstrem bila u pravu.

,,Slika muškarca ratnika u patrijarhalnom društvu bila je pojačana istraživačkom tradicijom i onovremenim predrasudama. Otuda je pol ratnika bio uzet zdravo za gotovo“, kaže Hedenstjerna-Jonson.

By Ulmawen

Nordijska mitologija
error: Zaštićen sadržaj