nordijska mitologija Nordijski panteon

Nordijski panteon

Kada govorimo o nordijskom panteonu, najčešće podrazumevamo Asire (Ase). Samo nekoliko božanstava pripadaju Vanirima (Vanima) i to, po pravilu, onih koji su došli u Asgard posle rata Asira i Vanira.

Odin Sveotac je vrhovno božanstvo nordijskog panteona, a posle njega najpoštovaniji su Tor, Frej i Freja.

Odin thumbOdin: Odin je najviši i najstariji među Asima. On vlada svim stvarima. Odin obitava u Gladshejmu [Glaðsheimr], zemlji večite radosti; tu je njegova velika dvorana Valhala [Valhǫll], koja blista od zlata. Odin svakodnevno izabira poginule junake i dovodi ih sebi u ovu dvoranu.

Tor thumbTor: Posle Odina, na prvom mestu među Asima stoji Tor, koga još nazivaju Asator ili Tor kola. On je najjači As i snažniji je od svih bogova i ljudi. Tor vlada krajem koji se zove Trudvang, dok se njegova dvorana zove Bilskirni [Bilskirnir].

Tir thumbTir: Tir je bog rata. On je beskrajno smeo i hrabar i ima najveći uticaj na pobedu u bici. Uobičajeno je da se za nekog ko je hrabriji od običnih ljudi kaže da je neustrašiv kao Tir.

Frej ThumbFrej: Frej vlada kišom i Sunčevim sjajem i upravlja rastom biljaka na Zemlji. Dobro je moliti ga za plodnost i mir, jer on može da daruje ljudima mir i blagostanje.

Freja thumbFreja: Freja je najkompleksnija boginja nordijskog panteona. Ona je boginja ljubavi, plodnosti, magije, rata i smrti. Kada krene u boj, Freja dobija polovinu palih ratnika, dok druga polovina pripada Odinu.

Priredila: Ulmawen

Najbolji sajt o nordijskoj mitologiji na lokalnom govornom području

error: Zaštićen sadržaj