Nordijska mitologija Steng

Nedavno arheološko otkriće u dolini Tjorsardalur [Þjórsárdalur], južni Island, služi kao podsetnik da je veliki deo istorije Vikinškog doba na Islandu još uvek nepoznanica. Farma koju je otkrio Bergur Tor Bjernson [Bergur Þór Björnsson] iz Skridufela [Skriðufell], po svoj prilici je napuštena posle erupcije vulkana Hekla 1104. godine.

Kao i pređašnji arheolozi-amateri, i Bjernson se vodio idejom da nalazišta samo čekaju da budu otkrivena. On je rekao lokalnim medijima da je njegov pradeda, koji je takođe bio zemljoradnik u Skridufelu, locirao dvadeset farmi za koje se veruje da ih je zadesila ista sudbina kao i ovu.

Amulet Torovog čekića od peščara

Na farmi je, pored ostalog, pronađen i amulet Torovog čekića, izrađen od peščara. Njegov pronalazak je od izuzetnog značaja: naime, ovo je tek drugi amulet Torovog čekića napravljen u kamenu za koji se do sada zna.

Nordijska mitologija Torov čekić

Erupcija Hekle 1104. godine

Zna se da je erupcija vulkana Hekla 1104. godine došla glave velikom broju farmi u dolini Tjorsardalur. Gust pepeo i lava potpuno su uništili nekada plodno poljoprivredno zemljište. Istoričari znaju za dvadeset farmi koje su napuštene posle erupcije – ova novopronađena je dvadeset prva.

Rekonstrukcija farme Steng

Steng [Stöng] je bila jedna od farmi koju je zadesila takva sudbina. Godine 1974, urađena je njena rekonstrukcija, malo južnije nego što se originalno nalazila (Gjáin).

Nordijska mitologija Steng

Originalno je bila sazidana duboko u dolini, ali su erupcije uništile obradivo zemljište oko nje. Jedna po jedna, sve farme su naposletku napuštene.

Priredila: Ulmawen
Izvor: https://icelandmag.is/article/archaeological-find-thjorsardalur-viking-age-farm-destroyed-1104-hekla-eruption

By Ulmawen

Nordijska mitologija
error: Zaštićen sadržaj