Forseti

Forseti je sin Baldra i Nane, a smatra se za najmudrijeg, najelokventnijeg i najblažeg od svih Bogova. Stoga je njemu dodeljeno da deli pravdu. Forseti prebiva u dvorani Glitni [Glitnir], najboljoj sudnici poznatoj Bogovima i ljudima:

Glitni poznajem, stoji na stubovima od zlata, a krov mu je od samoga srebra; tu Forseti mahom provodis voje dane, sporove raspliće mirnim putem.“ (Milan V. Dimić – „Predanja starih Germana“)

Forseti

Forseti sedi na prestolu dan i noć, i neumorno sluša nedaće obeju zavađenih strana. Njegove presude su toliko pravične da se niko nikada na njih nije požalio. Poseduje takvu moć elokvencije da njegove reči uvek dopiru do srca slušaoca: čak i najljuće neprijatelje Forseti je u stanju da izmiri. Svako ko izađe iz dvorane Glitni nadalje živi u miru, jer reč datu Forsetiju nije pametno pogaziti; njegovo je pravdoljublje toliko veliko da bi se onaj ko prekrši datu reč lako mogao naći na meti Forsetijevog besa.

U svojstvu boga pravde, Forseti bi trebalo da predsedava svakim suđenjem, stoga mu se često obraćaju učesnici u sporu, a on nikada ne odbija da pomogne onima kojima je pomoć potrebna.

Forseti se najčešće pominje zajedno sa Baldrom, a specifičan je po tome što nije učestvovao u poslednjoj bici nakon koje je nastupio Sumrak Bogova.

Priredila: Ulmawen

Nordijska mitologija
error: Zaštićen sadržaj