nordijska mitologija Dablin 2

Vikinška kolonija u Dablinu starija nego što se mislilo

Anali opisuju horde Vikinga koji su pljačkali Irsku i ratovali sa lokalnim glavešinama. Jedan zapis iz 798. godine navodi da su napadači ukrali stoku koja je pripadala glavešinama, spalili crkve i napravili veliku štetu po Irskoj i Albi (Škotska). Jedan drugi zapis navodi da je 837. godine flotila od 60 vikinških brodova stigla do reke Boin (Boyne), 30 milja udaljene od Dablina. Za samo nekoliko nedelja, Vikinzi su dobili bitku u kojoj je stradalo nebrojeno ljudi. Nedavna iskopavanja u Irskoj potvrđuju istinitost događaja opisanih u Analima.

„Oni su došli, videli šta zemlja ima da ponudi, a onda započeli katastrofalne invazije koje su opisane u Analima”, kaže Simpson. „Uzevši u obzir oružja koja smo pronašli u humkama, kao i sva druga vikinška groblja otkrivena u Dablinu, ne mislim da Anali preteruju. Taj period je morao biti izuzetno nasilan”, dodaje Simpson.

nordijska mitologija Dablin

Do 841. godine, Vikinzi su ustanovili naseobinu na ušću reka Lifli i Podl, u srcu modernog Dablina. Ovaj datum se dugo smatrao za početak uspostavljanja permanentne vikinške kolonije u Irskoj. U naredna dva veka, njihova se moć smanjila i, naposletku, nestala, potpomognuta savezništvima, osvajanjima i mešovitim brakovima sa lokalnim kraljevima. 1014. godine, ono malo Vikinga što je ostalo u Dablinu je proterao proslavljeni irski ratnik Brajan Boru u bici kod Klontarfa. Poslednjih godina, istorija ove bitke je takođe revidirana, jer savremeni naučnici smatraju da je ona pre bila sukob za kontrolu luke u Dablinu nego svetli momenat prosvetljenog irskog nacionalizma. U svakom slučaju, ona je stavila tačku na prisustvo Vikinga u Dablinu. Za razliku od Engleske i severne Francuske, gde su Vikinzi ustanovili nove kulturne redove i kraljevske loze, u Irskoj je ostalo malo permanentnog nasleđa. U savremenom irskom jeziku je malo nordijskih reči, a na teritoriji današnje Irske gotovo da nema vikinških toponima.

Od šezdesetih godina prošlog veka naovamo, arheolozi su prikupljali podatke o longportu koji se nalazi ispod pabova u ulici Fišhembl u Dablinu. „Vikinzi su isprva uobičajavali da letom sporadično napadaju Dablin, ali su posle nekoliko godina odlučili da se tu nastane i preko zime”, kaže lokalni arheolog Rut Džonson. Iako se pređašnje datiranje vikinškog prisustva u Irskoj koje su identifikovali Simpson i nezavisni arheolog Edmond O’Donovan razlikuje od kasnijeg za samo nekoliko dekada, kada se potonji stavi u kontekst ostalih otkrića, postavlja se pitanje da li je hronologija vikinške kolonije u Irskoj tačna.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on StumbleUponShare on LinkedInShare on Reddit