Nordijska mitologija Norne

Kada je Vidar prispeo u Valhalu, dočekan je srdačno; jer, svi su znali da će njegova snaga biti od neizmerne koristi kada nastupi poslednja bitka. Nakon što je kušao medovine u izobilju, Vidara je Odin poveo do izvora Urd, gde su Norne, kao i uvek, bile zauzete pletenjem mreže sudbine. Sveotac je suđaje upitao kakva je sudbina namenjena Vidaru, a one su mu odgovorile u zagonetkama:

Rano započeta.
Nadalje ispletena.
Nestala u jednom danu.

Na ovo Urd dodade: ,,U sreći ponovo pobeda.”

Kako su ove reči bile potpuno nerazumljive, Norne objasniše da vreme ide svojim tokom. Sve se menja, ali čak i ako otac padne u poslednjoj bici, sin će ga osvetiti. Nakon toga, Vidar će kraljevati Novim svetom, pošto porazi sve svoje neprijatelje. Urd reče:

,,Odinov sin na atu silnom jaše,
Svog oca nameran da osveti.”

 

Na ove reči , krošnja Igdrasila zašume; orao na najvišim granama zalepeta krilima, a Nidhog načas prestade da grize koren drveta sveta. Pridruživši se ocu i sinu, Grid, Vidarova majka od roda jutuna (džinova), radovaše se spoznaji da će njen sin nadživeti stare Bogove i vladati novim, boljim svetom.

Ali, Vidar ostade nem. On se nakloni Nornama, pa se zaputi u svoje prebivalište Landvidi, gde je dugo razmišljao o proročanstvu Norni, budućnosti i večnosti. Ako je do kakvog zaključka i došao, niko to nikada saznao nije; jer Vidar je bio po prirodi tih, a svoje je misli otkrivao retko.

Priredila: Ulmawen

By Ulmawen

Nordijska mitologija
error: Zaštićen sadržaj