Nordijska mitologija Freja i Od 2

Freja, boginja lepote koja je smatrana i personifikacijom Zemlje ima supruga koji joj pristaje u tom svetlu. Frejin suprug se zove Od [Óðr]; on je simbol letnje toplote (i Sunca u globalu). Freja Oda voli više od svih, i sa njim ima dve ćerke: Hnosu [Hnoss; doslovan prevod: ,,blago”] i Gersemi. Frejine i Odove ćerke su toliko lepe da se u davna vremena sve ljupko i dragoceno opisivalo njihovim imenima.*

Freja i Od

Dok je Frejin suprug bio pokraj nje, ona je bila presrećna, ali došlo je vreme da Od zauvek napusti svoj dom. To je Freju toliko rastužilo da ne mogaše da prestane da plače. Njene suze su padale na kamenje pretvarajući ih u zlato, i u more, gde se pretvoriše u ćilibar.

Naposletku Freja nameri da krene u potragu za Odom. Prešla je mnoge zemlje u kojima se raspitivala za svog supruga, a prolila je toliko suza da se zlato danas može naći u svim delovima sveta.

Freja je proputovala sve svetove, ali Oda nije mogla da nađe. Naposletku, vrativši se  u Asgard, vide da je njena kćer Hnosa stasala u najlepšu gospu u celom gradu Bogova. Freja se sa Hnosom vrati u svoj dom, gde će njih dve živeti sve do Ragnareka [Ragnarök, Sumrak Bogova]. A Od se nikada ne vrati u svoj dom.

Gdegod se spekuliše i da je Od pandan za Odina, zbog karakteristika koje ova dvojica bogova dele, no mi ćemo se držati Prozne Ede kao izvora za ovaj članak, gde se Od eksplicitno pominje kao Frejin suprug.

Priredila: Ulmawen

——–

* Napomenimo da se Gersemi kao druga ćerka Freje i Oda pominje samo u pojedinim izvorima, konkretno u Heimskringli, dok se u Proznoj Edi [Prose Edda]  pominje samo Hnosa.

By Ulmawen

Nordijska mitologija
error: Zaštićen sadržaj