Najvažnije otkriće vikinškog blaga u poslednjih sto godina predočeno javnosti

Fotografije vikinškog blaga koje je zakopano na polju u Galoveju (Škotska) u IX ili X veku objavljene su danas. Artifakti nisu dostupni javnosti, ali su konzervacionisti prvi put objavili njihove fotografije. Razlog zašto blago nije u muzeju je taj što se radi na njegovoj konzervaciji koju finansira Historic Environment Scotland u partnerstvu sa Odeljkom Treasure Trove (TTU) i Queen’s and Lord Treasurer’s Remembrancer (QLTR).

Nordijska mitologija Galovej

Blago je bilo pohranjeno u karolinškom ćupu, koji je deo veće zalihe blaga koja broji oko hiljadu komada, uključujući veliki broj srebrnih poluga i narukvica, jedan krst i ornamentisanu iglu u obliku ptice. Ovo blago je najvažnije otkriće iz Vikinškog doba u Škotskoj u poslednjih sto godina. Blago koje se nalazi u ćupu moglo je biti pohranjivano generacijama. Ono uključuje objekte iz različitih delova Evrope i kultura. Među njima su i šest anglosaksonskih broševa u obliku diska koji su se koristili u ranom IX veku, jedan srebrni penanularan broš  iz Irske, vizantijsku svilu iz Istanbula, zlatnu polugu i nekoliko objekata napravljenih od zlata i kristala koji su bili uvijeni u tkaninu. Trenutno se ne zna u kojoj funkciji je bilo ovo blago: naime, iako većina ovih predmeta ima veliku vrednost, pored njih se takođe nalaze i kuglice od običnih metala i stakla koje nemaju veliku vrednost.

Nordijska mitologija Galovej 2

Karolinški ćup sa blagom se trenutno nalazi na čuvanju kod TTU, koji radi na određivanju njegove vrednosti. Nakon toga, blago će biti ponuđeno na izlaganje škotskim muzejima, tačnije onom muzeju koji otplati njegovu tržišnu vrednost. Ćup je detektorom metala otkrio Derek Meklenan na polju u Galoveju u septembru 2014. godine. Emisija o ovom otkriću  prikazana je u poslednjoj epizodi BBC-jeve serije Digging for Britain 24. marta 2016. godine.

Priredila: Ulmawen

error: Zaštićen sadržaj