nordijska mitologija Baldrova smrt

Baldrova smrt

Tako se završilo Odinovo putovanje u Niflhel i njegov znameniti razgovor sa duhom proročice. A kada se vratio u Asgard, opet su Bogovi i Boginje otišli na svoje sudijske stolice, pa su odlučili da zaštite Baldra od svake ozlede. Frig je zaklinjala sve stvari na svetu da neće nauditi Baldru i na to su se obavezali vatra i voda, gvožđe i svi metali, kamenje, zemlja, drveće, bolesti, životinje, ptice, zmije otrovnice. A kada je to bilo učinjeno i obznanjeno, Baldr i Asi počeli su da se zabavljaju ovako: Baldr bi stao nasred polja na kome su održavana savetovanja, pa bi ga ostali Asi gađali strelom i kamenom, udarali mačem i topuzom; ali ma šta preduzeli, njemu nije bilo ništa, a Asi su se radovali tome.

Međutim, kada je to video Loki, njemu se to nije dopalo. Otišao je u Fensali do Frig, koja ga nije bila prepoznala jer se pretvorio u ženu. Onda je Frig upitala tu ženu da li zna čime se to zabavljaju Asi na poljani za savetovanje. Žena je odgovorila da svi gađaju Baldra i dodala da njemu niko ne može da naudi. Tada Frig reče:

»Baldra neće povrediti ni neko metalno, ni neko drveno oruđe; tako su mi se zaklele sve stvari!«

Ali žena upita: »Zar su ti se zaklele baš sve stvari?«

Frig odgovori: »Na zapadu od Valhale raste grančica imele; učinila mi se premlada da joj tražim zakletvu.«

Žena je odmah otišla, opet se pretvorila u Lokija koji je došao do grančice imele, odlomio je i pohitao polju na kome se obično održavaju savetovanja. Tu je spazio Heda koji je stajao po strani od ostalih muškaraca, jer on je bio slep. Tada mu se obratio Loki:

»Zašto ne gađaš i ti Baldra?«

On odgovori: »Jer ne vidim gde je Baldr, a nemam ni oružje.«

Tada Loki reče:

»Treba da učiniš kao svi drugi i da mu tako ukažeš svoje poštovanje. Ja ću ti pokazati pravac u kome treba da odapneš strelu, a kao strelu uzmi ovaj prut.«

hodrLokeHed uze grančicu imele i odape je prema Baldru, u pravcu koji mu je pokazao Loki. Strela je proburazila Baldra i on je tako pao da ga ni zemlja nije živa dočekala; bio je to najkobniji hitac strelom koji je ikad odapeo neki Bog ili neki čovek. A kada je pao Baldr, zavezao se jezik svim Asima i bespomoćno su se spustile sve ruke koje su htele da ga pridrže; zgledali su se međusobno i svi su bili ispunjeni istom mržnjom prema krivcu. Ali niko nije smeo da se sveti, jer se to dogodilo na najsvetijem mestu mira. A kada su Asi pokušali da govore, navrle su im suze umesto reči i niko nije uspeo da izrekne ma i jednu reč o svom bolu. Ipak je najteže bilo Odinu zbog ove nesreće, jer on je najbolje predviđao šta su sve izgubili Asi Baldrovim padom.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on StumbleUponShare on LinkedInShare on Reddit